"Creativity is contagious, pass it on"
A. Einstein

zondag 21 april 2013

Plastiek naar de zee

goh, man, t zit me dwars, ik kan het niet meer..

Ik kan er niet meer aan meedoen aan het plastiek doorspoelen en gewetenloos naar de zee verzenden.
Gisteren heb ik opgezocht of er plastiek in mijn gelaatsscrub zat
en jep PE zit erin, oftewel polyethyleen , nota bene, hetzelfde materiaal als de verpakking van het spul!!
Ik had al zo n vermoeden, die roze bollekes, t zag er verdacht uit..
ik heb het goedje in de vuilbak gespoten en de verpakking bij het pmd.
Problem solved :-)
Ik denk nu dat alle bollekes in de verzorgingsproducten plastiek zijn, enfin tandpasta met blauwe korrels komen er bij niet in en scrubs, ach kom, zout werkt zeker zo goed en is veel goedkoper!

maar ja, hum, vandaag was is een ring aan het maken met fimo en ik begon een vervelend gevoel te krijgen. Vooral toen ik de cabochon begon te schuren. Om te vermijden dat je het schuursel inademt, is het aan te raden het schuren onder water te doen. Water gaat nadien door het spoelgat en, o ooow!
Ik ben even beginnen googelen en ik vond het volgende i.v.m. de inhoud van fimo:

Polymer Clay is basically polymer vinyl chloride, a type of plastic. There are ground up pigments as well as a liquid plasticizer- all clay manufacturers have a "secret formula" that they won't share with the public. The main thing to remember is that when you fire the clay in the oven, you are "burning out" the plasticizer that is liquid, and all that is left is the pigment and the PVC which bonds together in the low heat.

aha PVC dus, plastiek, zucht. Nu is het werken met fimo voor mij heel belastend voor mijn armen, die chronisch pijn doen. Dus is de beslissing snel gemaakt. Ik koop geen fimo meer!
Uiteraard heb ik wel nog een voorraadje liggen dat ik deels toch nog zal opgebruiken en deels verkopen of verletsen en af en toe toch nog eens een juweeltje maken sta ik mezelf wel toe :-) 
Mocht iemand van jullie interesse hebben om een deel van mijn fimo over te nemen..

Ook bij het naaien wil ik even stilstaan. Katoen wordt vaak opgehemeld als een natuurlijk product, maar vergeet niet dat de productie van katoen milieubelastend is en dat de mensen die op de katoenplantages werken ondermaats betaald worden. Bovendien worden onze favoriete designerstoffen ook serieus bewerkt om re zo mooi uit te zien.
Ook ik kan het af en toe niet laten om dat moois in huis te halen en we moeten ook niet te extreem worden he, maar denk eraan dat het milieu je dankbaar zal zijn als je regelmatig ook gebruik maakt van tweedehands stofjes en biokatoen. Ook voor mij een werkpunt hoor mensen. Ik wil hier zeker niet het heilig boontje uithangen.
Ik zie het zelf soms eerder als een probleem dan als een deugd dat ik zo begaan ben met het milieu, want ik ontzeg mezelf daardoor wel heel ,wat ja, face it, mijne portefeuille is niet zo groot en vaart er dus ook wel bij

Ik hou van de natuur en vooral van dieren 


blubblub

1 opmerking:

  1. Ik kom er ook steeds meer achter wat voor rare dingen er eigenlijk als 'gewoon' en onschadelijk verkocht worden.

    BeantwoordenVerwijderen